Offroad autoroutes
Vind hier informatie over de offroad autoroutes van Bonaire
Bonaire kent diverse offroad autoroutes die de moeite waard zijn om te verkennen. Deze routes gaan dwars door de mooie ruige natuur en de buitengebieden (kunuku’s) of brengt je langs historische en culturele plekken. De autoroutes zijn te herkennen aan de gele bordjes met een auto erop. Bij een aantal routes staat bij het startpunten en bord met veel informatie erop. Soms vind je zelfs een papieren kaart die je mee kan nemen. Het is wel raadzaam om met een hogere auto of een 4×4 deze autoroutes te nemen want zeker bij slecht weer kunnen de wegen in slechte staat zijn.
Bara di Karta
De autoroute Bara di Karta is vernoemd naar de heuvel die in het midden van het gebied ligt. De trail is ongeveer 15 kilometer lang is vrij recent aangelegd. Hij gaat dwars door het landelijk en ruige terrein aan de oostkant van Bonaire en voert je langs historische en interessante plekken. Het landschap bestaat uit cactussen, boerderijtjes (kanuku’s) en windmolens. Verder ligt er een grote schietbaan van de politie en het leger. Het kan zijn dat een deel van het gebied afgesloten is als er geoefend wordt.
Het startpunt bevind zich aan de weg Kaminda Lagun richting de lagoon. Voordat je de kust bereikt zie je aan je rechterkant het startpunt. Direct na de start kom je langs de historische Washikemba plantage. De Washikemba plantage was een van de grootste plantages op Bonaire en wordt voornamelijk gebruikt voor het verbouwen van aloë. Het oude landhuis op de plantage staat al erg lang leeg en er gaan zelfs geruchten dat het er spookt. Iets verderop begint ook de wandelroute Red Hill. Dit is een echte aanrader door de afwisselende omgeving waar je doorheen loopt. Vervolgens rijdt je langs een natuurlijk zoutmeer (saliñas) richting de kust. Hier staat de langste boom van Bonaire. Deze boom is door de constante oostenwind horizontaal gaan groeien. Het is een mangrove boom genaamd Avicennia marina ook wel grijze mangrove.
De weg loopt een stukje langs de kust waar je veel grote stenen en keien ziet liggen. Deze zijn hier in het verleden door toedoen van tsunami’s een stuk het land in geslingerd. Na de kust trek je weer het binnenland in. Kijk goed om je heen want er is hier veel te zien. Kanuku’s, windmolens en aan je rechterhand de heuvel Bara di Karta. Klik op de kaart om deze te vergroten.
Tras di Montaña
In het midden van het eiland langs de weg Kaminda Tras Di Montaña ligt de autoroute Tras di Montaña wat achter de berg betekent. Langs deze route van ongeveer 8 kilometer lang kom je onder andere langs het eerst vliegveld van Bonaire, langs een geitenboerderij en een botanische tuin. Verder kom je langs de route een picknick plek.
Direct bij de start van deze route kom je langs het eerste vliegveld van Bonaire die in 1936 geopend is. Het was niet meer dan een eenvoudige landingsbaan met een klein afdakje ernaast. Verderop langs de route staan diverse inheemse bomen die in de schijnwerpers gezet zijn. Door middel van bordjes worden deze bomen gemarkeerd. Zo is er de Shimaruku ofwel de West Indische kers. Deze boom of struik is vruchtdragend en na flinke regenbuien is de kans groot dat de vrucht snel tevoorschijn komt. De boom lijkt op een struik, maar kan ook heel groot worden. Naast de bomen komt deze route langs een geitenboerderij. Deze boerderij kan je op vaste dagen ook bezoeken. Pas bij het passeren van de boerderij op voor loslopende geiten.
De Tras Di Montaña route is een echte aanrader voor mensen die het binnenland en platte land van Bonaire willen zien. Klik op de kaart om deze te vergroten.
Goto
In het mooie dorp Rincon zijn en 2 tal autoroutes te vinden. De Goto autoroute is hier een van. Deze route komt langs indrukwekkende natuur maar ook langs historische en interessante plekken. De route gaat, zoals de naam al doet vermoeden, langs het Goto meer en loopt deels langs de westkust.
De Goto autoroute start bij de bij de Cadushy distilleerderij in Rincon. In deze distilleerderij maken ze van de cactus een likeur om van te smullen. De distilleerderij is, met uitzondering van de zondagen, geopend van 10.00 tot 17.00. Dit is echt het bezoeken waard. Iets verderop bereik je een uitzichtpunt die zeer de moeite waard is. Altamira Unjo vrij vertaald uitkijkpunt van oom Joe is een plek met een schitterend uitzicht over de vallei van Rincon.
Er staan diverse bankjes om te genieten van de panorama. De weg vervolgt richting de westkust en net voordat je de kust bereikt staat aan de linker kant een van de bekendste gebouwen van Bonaire “Landhuis Karpata”. Landhuis Karpata (Kas Grandi) staat op de cultuurhistorisch erfgoedlijst. Het Landhuis is in 1868 gebouwd op de gelijknamige plantage en droeg in eerste instantie de naam Borneo. Op de plantage werden onder andere geiten gefokt voor huiden en vlees en aloë verbouwd voor de sappen. Deze plek is het bezoeken waard. Hierna rijd je een stuk langs de kust. Als je snorkelspullen mee hebt is het de moeite om even een verfrissende duik te nemen op een van de vele snorkel- en duikplekken om vervolgens weer verder te rijden het binnenland in.
Aan je linkerhand zie je het Goto meer waar deze route zijn naam aan te danken heeft. Dit meer en de omgeving eromheen is een voedselrijk gebied en een broedplek voor vele vogels waaronder de Flamingo’s en verschillende trekvogels. Iets voorbij het Goto meer staat de windmolen Dos Pos. Deze molen heeft lange tijd de bewoners voorzien van drinkwater. Vanaf dit punt start ook de gelijknamige wandelroute Dos Pos en de wandelroute Montaña. Na de molen komt al snel het startpunt in zicht. Klik op de kaart om deze te vergroten.
Onima
Autoroute Onima loopt door de vallei Van Rincon. Je komt langs boerderijtjes (kanuku’s) een aantal windmolens en de afwisselende oostkust van Bonaire. Langs de kust zijn er een aantal afsplitsingen naar mooie uitzichtpunten.
Deze route start bij een van de oudste stenen gebouwen van Bonaire. Dit grote witte gebouw “Mangazina di Rei” (opslag van de koning) werd in de 19e eeuw door de Nederlandse overheid gebruikt om gewassen en goederen in op te slaan om deze als proviand uit te delen aan de slaven. Tegenwoordig is het een cultureel park met een museum. Hier vind je veel van de geschiedenis van Rincon en Bonaire terug. De openingstijden zijn van 9.00 tot 16.00. Vervolgens gaat de route langs de Cadushy distilleerderij. Vanaf hier trek je verder het binnenland in en kom je langs een lokale ontmoetingsplek, een traditionele kanuku en een windmolen voor het oppompen van water. Na het passeren van een groot opvang bekken voor water, rijd je langs de ingang van Washington Slagbaai National Park om vervolgens de kust te bereiken.
Langs de kust zijn een paar prachtige uitzichtpunten te vinden. Ook staan hier een aantal grote windmolens die een groot deel van het eiland van energie voorziet. Deze plek is bewust gekozen omdat aan deze oostkant een constante ooster wind waait. Verderop langs de kust, in de buurt van Boka Onima, vind je de best bewaarde Indiase inscripties van Bonaire. Deze mysterieuze schilderingen zijn gemaakt door indianen. Er wordt aangenomen dat ze ongeveer 1000 jaar geleden zijn gemaakt. Klik op de kaart om deze te vergroten.